Xerrades

La crisi grega

Desfilada d'estudiants durant la diada nacional grega a Atenes l'any 2011

Desfilada d’estudiants durant la diada nacional grega a Atenes (2011)

Crisi i democràcia són dos paraules d’origen grec que estan marcant inevitablement l’agenda política, econòmica i social dels darrers anys. Però, com hem arribat fins aquí? Què passa actualment a Grècia? Com es viu el dia a dia en el primer país europeu intervingut per la troica? Aquestes i altres preguntes són les que intento resoldre al llarg de la meva exposició, amb l’objectiu de fer més entenedora la situació actual, tant al país hel·lènic, com en el context europeu i internacional.

La Grècia d’avui a través del cinema

Cartell de

Cartell de “La meva gran boda grega” (2002)

Més enllà de les imatges repetitives i estereotipades dels anuncis de iogurt, les batalles campals a les manifestacions i el buzuqui, la Grècia contemporània compte amb una història recent i uns costums, que l’han dotat, gràcies a una posició geogràfica privilegiada, d’una personalitat pròpia. Un poble que ha fet de la família, la religió ortodoxa i la seva relació amb l’estat, els tres elements que més clarament expressen aquesta identitat diferenciada. Un tarannà o caràcter grec que han mostrat pel·lícules com “La meva gran boda grega”, “Zorbàs, el grec”, “Mai en diumenge” o la premiada “Caní”, i que directors com Theo Angelopoulos i Pantelis Boulgaris també han transmès en els seus films. Diferents fragments de la filmografia triada, m’ajudaran a parlar-ne.

Viatge a la música de Creta

Mare de Déu d'Agost

Festa de la Mare de Déu d’Agost a Xoudetsi (Creta)

Presentació del llibre que amb aquest títol realitza un recorregut per la música de Creta i els elements que la configuren des d’una mirada antropològica. Un viatge on m’acosto a una de les tradicions musicals més vives de la Mediterrània, i a una societat que s’expressa mitjançant uns sons i unes músiques lligades a un territori.

La recerca antropològica

T’interessa l’antropologia? Tens curiositat per saber què és? I com es desenvolupa una recerca? Aquí te’n deixo un petit tast:

XII Seminari d’Antropologia Social. Universitat de Girona.

 Presentació a càrrec dels investigadors Jordi Alsina, Martí Marfà i Marc Sahún sobre el que significa la recerca en Antropologia de la música. Cada ponent presenta la seva recerca en aquest camp: Jordi Alsina, parla de la música popular cretenca; Marc Sahún es centra en la música popular a Barcelona i els discursos d’assistència en els últims 20 anys i Martí Marfà es refereix a la música dels gitanos de Barcelona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *