El resultat d’un any de retallades (diari Ara)

29/6/2011

Grècia va ser el primer país europeu en ser intervingut el maig de l’any passat per l’FMI i el BCE. Un any després la situació no ha millorat, i a l’espera d’un nou “rescat” caracteritzat per l’augment dels impostos i les retallades, la població del país pateix els efectes d’una política econòmica neoliberal.

La retallada de les despeses de l’administració pública

La retallada del nombre de funcionaris, per tal de reduir la despesa pública, fou un dels primers objectius del govern de Iorgos Papandreu l’octubre del 2009, unes mesures que la intevenció de l’FMI s’encarregà de ratificar. Així doncs, l’accés a la funció pública s’ha convertit en tota una quimera, en un país on fins ara, més d’un milió de persones eren funcionaris. En el que era, en molts casos, una pràctica clientelar dels partits polítics governants per mantenir les seves cotes de poder i el seu electorat. I que encara sembla difícil d’eliminar.

Segons informava recentment el ministeri d’economia grec, tot i la baixada del salari dels treballadors públics fins el 20%, i la mitjà hora de més que a partir del mes de juliol es veuran obligats a treballar sense rebre cap retribució, pretenen eliminar gradualment 150.000 llocs de treball fins l’any 2015. Un fet que suposarà una clara davallada dels serveis oferts als ciutadans.

La unificació dels governs locals

Els primers en notar els efectes d’aquestes reformes han estat els ajuntaments. Des de les eleccions municipals del novembre passat, Grècia compte amb menys poblacions amb una administració pròpia. S’han mancomunat els governs locals de tot el país, creant-se d’aquesta manera, grans corporacions municipals, amb grans extensions de terreny i/o milers de contribuents als quals atendre, amb les dificultats que això comporta, tant pel menor nombre de treballadors, com per les distàncies que molts ciutadans es veuen obligats a recórrer només per dirigir-se al consistori més proper.

El control de l’economia submergida

L’economia submergida representa un terç de la riquesa del país, per la qual cosa el govern es comprometé a l’enduriment de les mesures de control fiscal. Una de les més peculiars i que en la declaració de la renta d’enguany s’ha aplicat per primera vegada, ha estat la presentació dels justificants amb els quals els contribuents s’han gastat els seus diners. És a dir, la presentació dels rebuts de tot un any per tal de demostrar la despesa d’una part important d’allò que s’ha guanyat, amb l’afegit que els diners destinats a pagar l’impost de la llum, l’electricitat o l’aigua no compten. Una mesura encaminada a potenciar al consum, i que obliga als establiments a expedir el comprovant dels diners que reben. I que ha propiciat l’acumulació de grans quantitats de tiquets de la compra a les cases dels particulars, i que la seva caça en bars, restaurants o supermercats s’hagi convertit en un nou esport nacional.

La retirada i fugida de capitals

La fràgil situació de l’economia nacional, ha provocat que una gran quantitat de gent de peu, hagi començat a retirar els seus diners dels seus fons d’estalvis, i que les cases de molts particulars hagin esdevingut bancs improvisats. La por a la possible fallida, transmesa pels dirigents del país i diferents mitjans, a calat al carrer, que percep en la pròpia pell l’empitjorament de la situació. La manera amb la qual actua el govern canviant el sistema de recollida d’impostos entre cada 3 o 6 mesos, tampoc ajuda a calmar-la.

Les recents notícies assenyalant la fugida de 280.000 milions d’euros a bancs suïssos, no fan res més que confirmar aquestes sensacions.

La caiguda del consum i la xenofobia

L’augment dels impostos, amb una pujada de l’IVA del 23%, els preus dels carburants en alça (a algunes parts del país el litre de benzina ha arribat l’últim any a pagar-se a 1,80) i una taxa d’atur vorejant el 17%, han portat Grècia a una baixada del consum. Només a l’illa de Creta, una de les places fortes del turisme del país, l’últim any s’han tancat 215 empreses.

En un context, on el malestar social per la situació econòmica ha fet rebrotar la xenofòbia. El maig passat, els carrers d’Atenes van omplir-se de manifestants que demanaven un enduriment de la llei d’estrangeria i més seguretat, després de l’assassinat d’un ciutadà grec per un grup d’immigrants. Uns fets que foren acompanyats de diverses ràtzies i atacs d’incontrolats contra la població estrangera. En una onada de violència que l’aparició del moviment dels indignats i la seva extensió arreu del país unes setmanes després, sembla que de moment hagi aturat.

Els efectes en l’ensenyament

D’aquí dues setmanes, s’espera que el govern aprovi la nova llei d’ensenyament, que implica una reducció del 30% dels professionals dedicats a l’educació. I que de cara el proper curs, també suposarà la unificació de molts centres escolars, afectant d’aquesta forma a les poblacions més petites, amb la desaparició de les seves escoles. Les conseqüències seran unes classes atapeïdes, amb una ratio que de mitjana arribarà als 30 alumnes per aula. Al mateix temps que les escoles que fins ara feien un horari partit fins a les 5 de la tarda, amb servei de menjador inclòs, s’eliminaran, i només es mantindran les d’horari intensiu. Unes mesures que s’afegeixen a la ja situació precària de l’ensenyament públic i a unes condicions laborals del professorat pèssimes, que en la seva majoria es dediquen a fer classes particulars o a treballar en acadèmies privades, per tal d’arrodonir el seu sou i sovint, els continguts que no han acabat d’explicar a les aules.

La situació a les universitats es practicament molt semblant al que passa a primària o secundària. La majoria de facultats del país pateixen dèficits estructurals des de fa anys, i el govern no ha fet res fins ara per millorar-les. De fet, des del 5 de maig passat, el professors de la facultat Politècnica d’Atenes, una de les més emblemàtiques del país, per ser un símbol de resistència contra la dictadura, van aturar les seves classes indefinidament per la manca de personal docent i la impossibilitat d’atendre amb condicions a l’alumnat.

Un cas semblant el van protagonitzar els professors dels Instituts d’Ensenyament Tecnològic (TEI), els quals després de les vacances de Setmana Santa, van iniciar una vaga indefinida amb l’objectiu de cobrar una part important de les 6 mensualitats que l’estat els devia.

Els efectes negatius en la salut de les persones

Tots els països que han estat intervinguts per l’FMI han tingut una disminució de la seva esperança de vida entre 5 i 10 anys, amb unes mesures que afecten directament la vida dels ciutadans.” Així de contundent es mostrava un dels metges més reputats del país, el neurocirurgià P. Papanikolau, en el documental Debtocracy,centrat en la crisi grega i recentment estrenat a la xarxa. I que confirmen els informes de l’ONG grega “Metges del Món”, al parlar de crisi humanitària al centre d’Atenes, i que destaquen situacions no molt diferents als de l’anomenat Tercer Món. De fet, als hospitals del país, comença a ser preocupant la falta d’elements bàsics com el sabó, mantes, o recipients per l’anàlisi d’orina, entre d’altres. I la deixadesa en el manteniment de les seves infraestructures internes són realment greus. Uns extrems que no fan més que agreujar la precària sanitat grega, imbuïda des de fa dècades en la pràctica de la corrupció, en el que popularment es coneix com a fakelaki (sobret en grec), i que ha generat els últims anys grans escàndols.

A més a més, la desocupació, el deute i la pobresa, han afectat directament l’esperança de la població grega en un futur millor, l’augment d’un 25% dels suïcidis i dels avortaments els últims anys, no en deixa dubte.

En una conferència recent a l’institut francés d’Atenes, el filòsof Alen Badiou resumia el context actual: “Les crisis se solucionen a través de mesures impopulars i antisocials, que sovint poden ser mortals. Així controla el capitalisme la situació. El seu problema és com la gent accepta aquestes mesures, per això necessita de la violència.

Ps. Una part important d’aquest article ha estat publicat pel diari Ara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>